Możesz smażyć ale niekoniecznie na rzepakowym. Od tego masz kokosowy, smalec lub masło klarowane. Okołotreningowo nie należy unikać tłuszczów. Warto dodać np kokosowy.
[...] w folii na gęsim smalcu z olejem kokosowym i pakietem warzyw. Orzechów za dużo nie ma potrzeby jeść. Najkorzystniejsze dla nas są tłuszcze nasycone : olej kokosowy, smalec gęsi, smalec kaczy (ciężko dostępny), tłuszcz z wołu, z baraniny, masło (nie polecam smażyć), masło klarowane (ghee) i oczywiście produkty, które mają bardzo dobre [...]
[...] na tłuszcz. - Musi mieć źródło tłuszczu. Jeżeli jedzą jajka, tłuste mięso lub rybę, nie ma problemu, ale gdy mięso jest chude, należy dodać olej kokosowy, masło, smalec czy oliwę z oliwek. Powinni starać się korzystać ze źródeł bogatych w cholesterol i tłuszcze nasycone. Tłuszcze nasycone są najbardziej stabilne. - Musi mieć [...]
[...] możesz rozpisać mi tu swój przykładowy dzień żywieniowy? Nie jako wzór, bo nie wiem jakie masz cele, ale tak po prostu, dla wglądu do produktów, które uważasz za dobre. smalec gęsi, olej kokosowy, jaja, boczek, tłustsze mięsa, owoce, multum warzyw(w tym kiszone), trochę orzechów i nasion oraz dobrej jakości olejów tłoczonych na zimno, gorzka [...]
[...] a na e że część omijasz i nie uwzgledniasz. Białko 2 gramy na kilogram masy ciała. https://potreningu.pl/articles/4731/silownia---ile-bialka-potrzebuje Można smażyć na oliwie z oliwek. Najlepszymi tłuszczami w tym kierunku będą jednak smalec, olej kokosowy, czy masło klarowane. https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
ja do smażenia używam tłuszczy w sprayu, nie wyobrażam sobie gotowania bez puszki obok, masz teraz mnóstwo różnych rodzajów w postaci smaków, jak potrawa się do tego nadaje to na suchej patelni, a jak potrzeb trochę tłuszczu npormalnego do najlepiej do smażenia nadają się smalec, olej kokosowy, masło klarowane
Kreweta, na ile mozesz zamien tn olej rzepakowy albo na kokosowy (moze byc rafinowany od biegy) albo na jakis smalec czy do sałatek olej lniany lub z oliwek, masz za duzo omega6
Omlety są bez wątpienia podstawowym posiłkiem wielu osób dbających o swoje zdrowie i sylwetkę. Przygotowanie ich jest proste, szybkie, a posiłek sam w sobie smaczny i możliwy do przygotowania na wiele sposobów. Spotkać można się z wersjami na słodko, czy słono. Każdy może przygotować coś dla siebie i w fajny sposób urozmaicać przepisy. Problem [...]
[...] z octem balsamico) kolacja: węgle warzywa/owoce/zbożowe (np:kasza z warzywami i olejem roślinnym LUB owsianka na wodzie z owocami i orzechami) Do tego dodaje tłuszcze: smalec własnej produkcji, masło klarowane, oleje roślinne tylko na zimno (lniany/konopny/kokosowy/oliwa) Staram się unikać słodyczy ale średnio mi ostatnio idzie, dlatego [...]
[...] olej kukurydziany, rzepakowy, sojowy, słonecznikowy i wylewanie resztek po każdym cyklu smażenia." absolutnie nie powinno sie smazyc na olejach bogatych w tluszcze wielonienasycone, a takie zostaly wymienione powyzej... polecam w kolejnosci - 1. smalec, slonina, olej palmowy, kokosowy 2. oliwa z oliwek 3. olej rzepakowy. reszta odpada
Dokładnie olej sezamowy ma niekorzystne proporcje o3 i o6. Jako urozmaicenie jeżeli Ci smakuje możesz czasem zjeść. IMO ja bym zamienił oliwę na lniany, masło klarowane, oliwki, smalec, olej kokosowy.
Dokładnie olej sezamowy ma niekorzystne proporcje o3 i o6. Jako urozmaicenie jeżeli Ci smakuje możesz czasem zjeść. IMO ja bym zamienił oliwę na lniany, masło klarowane, oliwki, smalec, olej kokosowy. a dlaczego tak często jest olej lniany?? Z tego co czyta to widzę ze najlepszy jest olej rzepakowy tłoczony na zimno nie rafinowany??
No to jaki problem wywalić olej słonecznikowy, ktory po prostu jest niezdrowy. Żonie też szkodzi. Do smażenia masło klarowane, smalec lub olej kokosowy. Nie rozumiem problemu, można zrobic zdrowy domowy obiad. Gulasz z wołowiny, czy wieprzowiny, o ile nie jest dramatycznie tłusta, pieczone, grillowane mięsa, smażone bez panierki, czy nawet [...]
[...] bo wygląda na wartość ok 90cm, ale to nieistotne. Możesz smażyć na oliwie. Szczególnie produkty, które nie wymagają dłuższego smażenia. Np jaja, mięso w kostkę, rybę, podsmażenie ziemniaków, warzywa, itp. Jednak najlepsze będą masło klarowane, smalec i olej kokosowy. http://potreningu.pl/articles/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia
[...] w małych ilościach, ze względu na wysoką zawartość błonnika. Co do tłuszczy to jak wyżej poprzednicy napisali - masło klarowane, olej kokosowy, oliwa z oliwek opcjonalnie smalec. Niemniej jednak unikaj długotrwałego, agresywnego smażenia. Nie zapominaj również o przyprawach (korzennych jak i ziołowych) w trakcie smażenia, zawierają bowiem [...]